Spread the love

HB RENDAH,

ANEMIA KETIKA HAMIL

Jangan anggap remeh anemia pada ibu hamil, Bukan hanya menyebabkan kesihatan ibu sahaja tapi memberi kesan pada perkembangan bayi dalam kandungan. Pengalaman Za sebagai penghidap anemia teruk yang hampir dikenakan blood transfusion ketika hamil anak pertama, mengajak Za berkongsi tentang gejala anemia pada ibu hamil seperti di bawah ini..

P

Pasti ramai di kalangan ibu-ibu yang membaca ini pernah alami kekurangan darah ketika hamil (Bacaan HB rendah)

Saya salah seorang penghidap anemia teruk. Bacaan biasanya 8.9g/dl, 9.5g/dl  dan paling rendah 7.8g/dl

Macam-macam ubat Za cuba ambil, tapi disebabkan alahan dan mual selama 8 bulan, lidah Za tak dapat nak telan ubat yang Doc beri, rasa karat, rasa kebas di lidah semua lengkap. Walau ambil dengan jus oren, tak sampai  beberapa saat muntah terus..  Suami dah buntu. Semua pandangan dan cadangan sahabat, kaum kerabat dah cuba hasilnya tidak memuaskan. Bacaan HB naik sikit sangat.. Paling tinggi 9.0g/dl lepas tu turun balik.

Sepanjang 5 bulan Za lembik tak berdaya. Mahunya tak, selama itu lah Za hanya bergantung pada kurma ajwah dan air zamzam sahaja. Biskut cream cracker 1 mggu 2 x sahaja boleh makan. Tu pun 1 hari 3 keping sahaja… 

Sampai saat yang betul2 mencabar diri Za, Za mula rasa cepat nak pitam, kaki tangan bengkak teruk dan setiap masa badan Za basah peluh walau dalam bilik berhawa dingin.. Bila time check up, Za tiada bermasalah darah tinggi, dan penyakit2 lain. Cuma doc maklumkan bahawa HB Za tersangat rendah dan perlu cari alternatif makanan untuk naikkan semula bacaan.

Alhamdulillah, Za diperkenalkan sahabat untuk mencuba. Syukur tak terhingga bacaan HB Za naik dari 8.9g/dl naik ke 9.8g/dl dan terus ke 11.8g/dl 

Bagi yang ingin ketahui lanjut, boleh klik di SINI

 

Jom Kita Berikhtiar Dengan Premamma

Scroll to Top